Anbefalte verktøy


It-forlagets anbefaling av verktøy

Her er det ikke lett å gi noen anbefaling, for det finnes mange gode verktøy. Det viktigste er at du finner et verktøy som er laget for oppgaven. Du kan bruke f.eks. teksteditoren Notisblokk til å lage html-nettsider, skrive css, javascript og Php, men det finnes verktøy som er langt bedre og spesiallaget for formålet. Du sparer masse tid og frustrasjon ved å velge gode verktøy.

Verktøyvalg for faget Informasjonsteknologi

I Informasjonsteknologi 1 skal vi lære to verktøy, ett for å lage databaser og ett for å lage nettsteder.

I Informasjonsteknologi 2 derimot er det flere verktøy som skal beherskes, og valg her bør samsvare med valg i Informasjonsteknologi 1. Foruten å ha verktøy for å lage nettsteder, må de ha verktøy for å lage animasjoner. De skal også ha bildebehandling og videoredigering.

Informasjonsteknologi 1

Aktuelle vektøy vil være:

  • Nettsteder lages med Visual Studio Code
  • Databaser lages SQLite Studio
  • Bildebehandling gjøres med Paint.Net (eller Photoshop,men det koster penger)

IT-forlaget har tidligere brukt SQL Server localDB, men har nå gått over til SQLite. Det er gjort for å forenkle installasjonen, siden SQLite databaser er vanlige filer som ligger på pc. (Her er MySql det mest tidskrevende, da den kun har server-utgave, og da må filer kobles av og på ved flytting av filer.)

Selv om elevene ikke skal lære seg bildebehandling, bør det avsettes noen timer til å lære de grunnleggende sider av det å arbeide med bilder. I alle fall bør det snakkes litt om størrelsen på bilder, og hva som skal til får å gjøre dem egnet for bruk på Internett. Photoshop er det klart beste programmet innen bildebehandling, men det finnes også flere gratisprogrammer som Paint.Net som også er helt OK å bruke.

Informasjonsteknologi 2

Aktuelle verktøy vil være:

  • Nettsteder lages med en web-designer verktøy som Visual Studio Code eller  Brackets
  • Animasjoner lages med Google Web designer, men det går også greit å bruke f.eks. Brackts til enkle animasjoner hvor en da selv skriver all html, css og javascript.
  • Videoredigering kan lages med Windows moviemaker  eller iMovie på IOS (men Adobe Premiere Pro er mye bedre, men koster penger)
  • Bildebehandling med Paint.Net, Gimp eller Photoshop
  • Lydredigering med AudaCity
Login